Site Taşıma ve Domain Değişikliği Nasıl Yapılır?

Web sitenizi taşırken dikkat etmeniz gereken SEO kuralları vardır. Aksi halde, siteniz trafik kaybedecektir. Başarılı bir site ve domain taşıma işlemi için dikkat etmeniz gereken SEO kurallarını ve tekniklerini paylaşıyoruz! 

Site Taşıma Konusunda Emin Misiniz?

Bir siteyi, yeni bir adrese taşımanın SEO açısından olumsuz sonuçları doğabilir. Bu nedenle, bu kararı sadece aşağıdaki gibi durumlarda alın:

Güçlü bir yeniden markalaşma sürecine girdiyseniz

Sitenizi taşıdığınız yeni adreste; hem medya hem de kazanacağınız linkler açısından bir fırsat görüyorsanız. 

Sitenizin HTTPS’e geçmesi gerekiyorsa. 

Taşıma Adımlarına Başlayabilirsiniz;

1. Site taşıma sürecinde ilk yapmanız gereken şey, bir test server üzerinden her şeyi test etmektir. “Redirect” yönlendirmelerin düzgün yapıldığından emin olun. 

2. Sitenizi bir anda taşımanıza gerek yok. Taşıma sürecini uzun bir zamana da yayabilirsiniz. Hatta, sezon açısından sizin için uygun bir periyot seçmeye çalışın. Özellikle tatil sezonu öncesi gibi zamanlar, site taşınması için pek tavsiye edilmez. 

3. Sitenizi, yardımcı bir “crawl” aracıyla tarayın. Hatta bu taramayı bir kenara kaydedin. Sitenizdeki tüm URL’leri kayıt altına almalısınız. Böylece, taşıma esnasında herhangi bir eksiklik olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. 

4. Google Analytics verinizin de bir kopyasını çıkarın. Böylece, site taşıma sonrası herhangi bir trafik kaybı olup olmadığını analiz edebileceksiniz. 

5. Eski ve yeni URL’lerinizi barındıran bir listeniz olmalı. Site taşıma süreçlerinde ideal olan, eski URL’leri de eklemektir. Yani, geride bırakmak istediğiniz sayfalar varsa, bu işlemi çok abartmayın. Çünkü Google, böyle durumlarda yeni sitenin eski sitenizi yansıtmadığını düşünecektir. 

6. İç linklerin hepsini kontrol etmeniz şart! Yeni sitenizdeki HTML linkler eski sitenize değil, yeni sitenize ait linkler olmalı. Bu basit bir öneriymiş gibi görünse de, kimi zaman detaylı bir çalışma gerektirebiliyor. 

7. Yeni sitenizdeki doğal biçimlendirmenin (canonicalization), yine eski sitenizi değil, yeni sitenizi yansıttığından emin olun.

8. Site taşıma süreçlerinde en sık yapılan hatalardan birisi de içerik çakışmasıdır. İçerik çakışmasını ayrı bir başlık olarak ele almalısınız. Örneğin; sitenizde bir arama fonksiyonu varsa, sonuç sayfaları için “noindex” kullanmayı unutmayın. 

9. Söylediğimiz gibi, eski sayfaları yeni sitede kullanmamak, genel olarak tavsiye edilmez. Ama yine de, mutlaka çıkarmanız gereken sayfalar varsa aşağıdaki maddeleri dikkate almanızda fayda var:

Tüm sayfaların bir listesini yapın

Eski sayfalardaki tüm linkleri kaldırın

10. Eski site haritanızı Google Search Console’da barındırmaya devam edin. Yeni siteniz için oluşturduğunuz yeni site haritalarını da tabii ki eklemelisiniz. 

11. Google Analytics’i yeni domain adresiniz üzerinden kurun. Sitenin taşınması sürecindeki trafik değişimlerini bu şekilde takip edebileceksiniz. 

12. Eski domain adresiniz, mümkünse sizde kalmaya devam etmeli. En ideali, eski domain adresini, yeni adrese; sayfa sayfa yönlendirmektir. Bu şekilde, daha önce kazanmış olduğunuz linkleri de kaybetmemiş olursunuz. 

13. Sosyal medya profillerinizi güncellemeyi unutmayın! Buna, forumlarda oluşturduğunuz profiller de dahil. Mümkün olduğunca, link izi bıraktığınız her platformda güncellemeleri gerçekleştirmelisiniz!

Bitirirken:

Site taşınması esnasında SEO’yu dikkate almazsanız ciddi anlamda trafik düşüşü yaşarsınız. Google gibi arama motorlarının verecekleri reaksiyonları madde madde listelemeli ve gerekli optimizasyonları yapmalısınız. Yukarıda verdiğimiz maddelere eklenmesi gereken daha onlarca madde var. Ama yine de bu öneriler bir SEO kontrol listesinin önemi konusunda size fikir verecektir. 

Yorum yazın

TEKLİF İSTE

TEKLİF İSTE