Mobil Cihazlar ve Sesli Aramalar İçin SEO Teknikleri

İlk olarak, birkaç maddeyle, sesli aramaların neden bu kadar önemli olduğunu hatırlatalım:

Günümüzde neredeyse tüm mobil cihazlarda, ses etkileşimli asistanlar var. 

Google’ın açıkladığı en yeni verilere göre, tüm Android cihazlarda yapılan toplam aramaların %20’si sesli aramalardan oluşuyor. 

Amazon Alexa uygulaması şu an tüm uygulama mağazalarında ilk sırada! Google Home ikinci sıraya düştü. 

Yine, benzer şekilde, bu yıl başı tatil dönemi için Amazon’da en çok satılan ürünlerin başında Amazon Echo geliyor. 

Tüm teknoloji sağlayıcıları göze alındığında, ses tanıma sistemlerinin başarı oranı şu an %95.

Google mobile-first-index test yayınları başladı bile ve çok yakında tüm siteler için geçerli olacak

“comScore” tahminlerine göre, 2020 yılında sesli aramaların tüm aramalar içerisindeki yüzdesi %50’lere ulaşacak. 

Sesli aramaların yükselişine, farklı yazılarımızda da değinmiştik. Yine de 2018’e ait bu güncel bilgileri sizlerle paylaşmak istedik. Şimdi gelelim (madem ki sesli aramalar bu kadar önemli) uygulayabileceğiniz SEO tekniklerine! 

Mobil Cihazlar İçin SEO Teknikleri

Sesli aramaları merkeze alırsak, uygulayacağınız SEO stratejisini ve tekniklerini “crawlability” üzerine kurgulamanız gerekir! Buna, taranabilirlik de diyebiliriz. 

Şöyle düşünün. Eğer Google veya diğer herhangi bir arama motoru, web içeriğinize ulaşamıyorsa ve onu anlamlandıramıyorsa, sizce arama sonuçlarındaki başarı şansınız ne kadar olur? Taranabilirlik her zaman için önemliydi; ama sesli aramaların yükselişiyle daha da önemli hale geldi. 

Sesli aramaların mantığı da farklı çalışır. Yani, geleneksel aramalardan farklıdır, hatta SERP, yani arama sonuç sayfaları da bu yüzden geleneksel sonuçların dışındadır. Çünkü sesli aramalar kendilerine sorulan bir soruya cevap verme mantığında işlev sağlar. Geleneksel arama sonuçları ise, asistanın sorulan soruyu doğru bir şekilde cevaplayamadığı durumlarda devreye girer. 

Neyse ki, bu farklı çalışma sistemi için de uygulayabileceğiniz SEO teknikleri bulunuyor. Madde madde sıralayalım:

Schema markup:

Şema biçimlendirme ekleyerek, web site verilerimize yapı kazandırılması konusunda yardımcı olabiliriz. Örneğin; daha anlaşılır bir dille tarif etmek gerekirse, arama motorlarına; yer, fiyatlar ve insanlar konusunda bilgi sinyalleri gönderebilmiş oluruz. Eğer bir sesli aramaya cevap verilirken, lokasyon bilgisine ihtiyaç duyulursa, bu biçimlendirmeler arama motorlarına en uygun cevabı verebilmeleri adına yardımcı olurlar. 

XML Sitemaps:

Benzer şekilde, yapısı net site haritalarına sahip olduğunuzda, her şey kullanıcılar ve Google gibi arama motorları adına kolaylaşır. Bir kullanıcı, sesli bir arama yaptığında, Google, doğru cevabı vermek için sitenizi kolaylıkla bir kaynak olarak tanıyabilir. 

Site Yapısı:

Bir kullanıcının, web sitenize girerek, belirli adımları izleyerek bir satın alma gerçekleştirdiğini düşünün. İşte, site yapınız, bu adımları tıpkı bir ayna gibi doğru bir şekilde yansıtmalıdır. Örneğin; bir e-ticaret sitesindeki bir çoklu navigasyon, ortak sorgu dizelerini bir araya getirecek (eşleştirecek) şekilde tasarlanmalı. 

Mobil SEO Denetmeni:

Sesli aramalar için inovatif çalışmalara başlamadan önce, öncelikle, web sitenizi tam bir mobil SEO analizinden, denetiminden geçirmelisiniz!

Bitirirken:

Sesli aramalar ve mobil cihazlar için uygulamanız gereken SEO teknikleri tabii ki bu kadarıyla sınırlı değil. Ancak yine de, yukarıdaki teknikleri hayata geçirerek bir başlangıç yapabilirsiniz. Sesli aramaların, asistanların, mobil cihazların yükselişi ortada... 

İlerleyen günlerde, sizlerle bu işin konteksti ve ne tür içeriklere ihtiyacınız olduğu ile ilgili daha detaylı SEO teknikleri paylaşacağız.

Yorum yazın

TEKLİF İSTE

TEKLİF İSTE